Ste tudi vi vestni državljani in se trudite pravilno sortirati odpadke? Priznam, da sem imela na začetku kar velike težave. Predvsem nisem vedela, kam praviloma spadajo kosti in nekatere embalaže.

Pred približno desetimi leti, ko smo se začeli ozaveščati o problemu odpadkov, in so začeli na veliko postavljati otoke za odpadke, sem tudi sama imela kar nekaj težav. Dokler smo živeli na kmetiji in imeli živali, ni bilo problema, kam spadajo kosti metala v bio odpadke, mož jih je metal med mešano.

Vedno smo se prerekali, ko je kam vrgel odpadke. Nekega dne je nato v nabiralnik prispela pošta oziroma zgibanka, kjer je bilo pojasnjeno kam pravilno sortiramo odpadke. Velik plakat so obesili tudi na oglasno desko. In končno smo se tudi doma naučili, oziroma seznanili kam praviloma odvržemo kosti ki ostanejo pri kosilu. Z veseljem vam povem, da kosti spadajo v mešani odpad, saj se ne razgradijo tako hitro. Najlažje je, če imaš doma kužka in jih lahko pohrusta.

Še vedno me pa jezi, da se kljub ozaveščanju ljudi o problematiki s prevelikim številom odpadkov, še vedno veliko mojih  znancev požvižga na to. Enim je prav vseeno in nič ne ločujejo ali pa zelo malo. Potem pa po oglasnih deskah visijo razno razni opomini in grožnje pred kaznimi. Čisto tako za hec vsake toliko časa vprašam koga, če ve, kam se pravilno ločijo kosti oziroma kam jih odvržejo in velika večina ne ve natančno, ali delajo prav ali ne. Vem pa, da tisti, ki ne ločujejo in kosti vržejo v mešani odpad, vsaj ta del odpadka pravilno ločijo.