Naše telo se neprestano spreminja, to pa je še posebej očitno pri najstnikih. Starši smo tisti, ki moramo otroku razložiti, kako se spreminja njegovo telo. Moja hčerka je pri 11 letih začela dobivati akne in mozolje. Zavedala sem se, da to lahko vpliva na njeno samopodobo, zato sem se odločila, da jo opazujem, kako bo ona sama to sprejela. 

Seveda sem bila tista mama, ki ji je podala nekaj nasvetov glede kože. Takrat ni bilo videti, da bi se hčerka obremenjevala s tem, prej bi rekla, da ji je bilo čisto vseeno. Ko sem bila že pomirjena, pa je prišel dan, ko sem opazila, da se je hčerka začela precej obremenjevati s svojo kožo na obrazu. Bila sem presenečena, ker ni bilo dolgo od tega, da jo akne niso motile. Očitno se je nekaj zgodilo in je sedaj čisto drugače. 

Našla sem način, da ji skušam pomagati, a je hotela stvari reševati po svoje. Kot, da ji je bilo nerodno, da ima akne. Ker ji sama nisem mogla pomagati, ker mi ni dovolila, sem ji lepo razložila, da lahko gre k dermatologinji in ji bo ona priporočala določeno nego obraza, ki ji bo pomagala. Tako je hčerka na to privolila in še danes mi je hvaležna, ker ji je dermatologinja resnično pomagala, da je njena koža kmalu po tem postala lepa. Akne so počasi izginjale in tako je spet bila ponosna na svojo kožo. 

Najstniki, akne in mozolji

Jaz pa sem bila srečna, da sem spet videla svojo hčerko nasmejano in samozavestno. Še dobro, da obstajajo dermatologi, ki najstnikom pomagajo skozi to težko obdobje aken in mozoljev, ker zna biti zelo težavno.